CURUG INFO

najposećeniji portal u regionu

sre18012017

IZABERITE PISMO

Back Početna Sve Vesti Srbija
Srbija

Srbija (57)

Premijer Dačić osudio izložbu "Ecce Homo"

04.10.2012.

Dodao da su SAD izrazile zabrinutost i razočaranost što nije organizovana gej parada u Beogradu, ali i kazao da je trebalo da izraze "protivljenje zašto je Isus Hrist (na izložbi) izvrgnut ruglu"

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić osudio je danas organizatore izložbe "Ecce Homo" organizovane u okviru Nedelje ponosa u Beogradu ukazujući da je to doprinelo otkazivanju gej parade.

"Želim da izrazim veliko ogorčenje i najoštrije osudim izložbu koja je u okviru takozvane Nedelje ponosa organizovana u Beogradu. To je očigledna provokacija koja je sigurno doprinela zabrani ovogodišnje šetnje, odnosno prajda", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

Dačić je rekao da su SAD izrazile zabrinutost i razočaranost što nije organizovana gej parada u Beogradu, ali je dodao da je trebalo da izraze "protivljenje zašto je Isus Hrist (na izložbi) izvrgnut ruglu".

"Zamislite da je ovde bila karikatura Muhameda. Da je Muhamed predstavljen kao homoseksualac. Svaka sloboda ima ograničenja, a to ograničenje je sloboda drugih ljudi", poručio je premijer. Dačić je rekao da Srbija "ne sme biti poligon da se pod pravom na slobodno mišljenje izaziva nezadovoljstvo ljudi". "To nije pravo na slobodno mišljenje, to je direktna provokacija koja može da destabilizuje odnose u zemlji. Potvrda ovoga što ja govorim je i da su druge verske zajednice osudile ovu izložbu", rekao je Dačić.

Upitan da li je pogledao izložbu "Ecce Homo" u Centru za kulturnu dekontaminaciju", Dačić je odgovorio odrečno, ali je dodao da svoje mišljenje zasniva na onome što su rekli sami organizatori izložbe."Niko nema prava da izvrgava ruglu verska osećanja. Ako je Amerika uhapsila autora filma (Nevinost muslimana) koji je izazvao demonstracije muslimana širom sveta onda kako neko smatra da je moguće to isto raditi sa Isusom Hristom", zapitao je Dačić.

Premijer je rekao da u subotu, 6. oktobra, za kada je bila zakazana Parada ponosa, ne očekuje nerede i upozorio da policija to neće dozvoliti. MUP Srbije je zabranio sve skupove zakazane za 6. oktobar, a kao razlog je naveo bezbednost.

Agencija Beta, Kurir

Otvaranje izložbe "Ecce Homo" obezbeđivalo 2.000 policajaca

03. oktobar 2012.
BEOGRAD -

Izložba švedske autorke Elizabet Olson Valin (Elisabeth Ohlson Wallin) "Ecce Homo" otvorena je večeras u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u Beogradu u okviru Nedelje ponosa, u prisustvu više od 100 posetilaca, a uz obezbeđenje više od 2.000 policajaca. "Parada ponosa" kao i svi ostali skupovi najavljeni za subotu, 6. oktobra zabranjeni su, a uslovi za takvu odluku su se stekli na osnovu svih procena bezbednosnih službi i preporuke Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti, izjavio je u toku dana premijer i ministar policije Ivica Dačić.

Izložba, kojoj su se usprotivili patrijarh Irinej, Mešihat srbijanski Islamske zajednice Srbije i pokret Dveri, otvorena je uz prisustvo jakih policijskih snaga ispred CZKD-a, a policije je bilo i u okolnim ulicama.

Dveri: Gej aktivisti napali dr Srđu Trifkovića

Na skandaloznoj izložbi Ecce Homo, koja je organizovana u okviru priprema za gej paradu, dr Srđa Trifković, koji je otišao da se uveri u skaradnost eksponata, doživeo je fizički napad od LGBT aktivista, koji su mu naneli telesne povrede i oštetili foto-aparat, saopštio je večeras Pokret Dveri.

U saopštenju za javnost Pokreta Dveri se navodi i da je ovaj napad dr Trifković hteo da prijavi prisutnim policajcima, ali da su oni izjavili da nisu nadležni za bezbednost i ono što se dešava na samoj izložbi.

"Ono što su Dveri uvek tvrdile, da su LGBT aktivisti agresivni i nasilni u svakoj prilici kada su u poziciji nadmoći, večeras se i potvrdilo", dodaje se u saopštenju pokreta.

Dr Trifković će podneti odgovarajuće prijave protiv odgovornih lica.

Izložba će biti otvorena samo večeras, kako je ranije bilo predviđeno, a Beograd je prvi grad u istočnoj Evropi u kome je prikazana.

Na uglu Deligradske i Birčaninove, u kojoj se nalazi CZKD, okupilo se više desetina pristalica pokreta Dveri i navijača koji su pevali verske, patriotske i navijačke pesme.

Borka Pavićević: Fariseji koji su prodali Hrista

Direktorka CZKD-a Borka Pavićević kazala je, otvarajući izložbu, da je dramatično i sramota što izložbu i događaj te vrste treba da čuva tako veliki broj policajaca.

"Oni koji vide u ovoj izložbi nešto skandalozno zapravo su fariseji koji su prodali Hrista", kazala je Pavićevićeva.

Ona je rekla da svi treba da se zapitaju šta se događa u društvu u kome izložbu i njene posetioce treba da čuvaju brojni policajci i kakvo je danas shvatanje slobode u Srbiji.

"Sekularna i laička država ne može se baviti slobodom govora i zabranama. To može samo crkva koja je odvojena od države", rekla je Borka Pavićević.

Prema njenim rečima, izložba švedske umetnice postavlja pitanje onima koji veruju, ali zapravo ne znaju u šta veruju.

Predstavnik Organizacionog odbora Parade ponosa Boban Stojanović je rekao da je izložba švedske umetnice prikazana u više od pola sveta i da je svuda naišla na reakcije, ali da je bila mirno prihvaćena.

On je rekao da je bilo mnogo problema da se izložba dovede u Beograd, jer su organizatori nailazili na opstrukcije na svakom koraku.

Stojanović je pročitao prisutnima pismo koje su organizatori izložbe uputili premijeru i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću, a u kome su parafrazirani zahtevi patrijarha Irineja.

Hristos u ženskoj odeći, apostoli sa tangama i korsetima

Na izložbi je prikazano 12 fotografija moderne verzije priča iz Novog zaveta na kojima je Isus Hristos u ženskoj odeći i u društvu sa HIV pozitivnim osobama, transseksualcima i gej muškarcima.

Na fotografijama su predstavljene scene Krštenja, Raspeća, Tajne večere i golgote Isusa Hrista, ali su glavne ličnosti i predstavnici transseksualne orijentacije, homoseksualci i HIV pozitivne osobe.

Na fotografiji Tajne večere, umesto apostola sede mladići obučeni u tange i korsete, u lakovanim čizmama, s jakom šminkom i perjem, dok je Isus predstavljen u ženskoj odeći i u obući sa štiklama.

Scenu Krštenja autorka je postavila u bazen, umesto u reku Jordan, a Isus Hrist predstavljen je nag dok iza njega stoji mladić koji bi trebalo da predstavlja Jovana Krstitelja.

Tim radovima autorka je želela da podseti ljude da je Isus pomagao odbačenima od društva, inspirisana konstatacijom vernika, kada je njen prijatelj preminuo od side, da je ta bolest Božja kazna za njegovu homoseksualnost.

Izložba Ecce Homo izazivala regovanja od 1998

Izložba fotografija švedske umetnice prvi put je prikazana u Stokholmu 1998. godine i odmah je izazvala burno reagovanje crkve i kako je procenjeno najveću medijsku pažnju u Švedskoj u proteklih 100 godina.

Mnogi su izložbu doživeli kao bogohulnu, ali je na hiljade ljudi ipak došlo da vidi kontroverzne fotografije i doživi drugačije viđenje Isusa Hrista.

"Ecce Homo" je izložba fotografija koja se sastoji od 12 fotografija Isusa Hrista u društvu homoseksualaca, inspirisanih biblijskim temama koje su u svojim delima obrađivali svetski poznati umetnici kao što su Mikelanđelo, Dore i Karavađo.

Umetnica je ubrzo potom pozvana da svoju izložbu predstavi u katedrali u Upsali, sedištu švedske crkve, što je imalo za posledicu otkazivanje susreta pape sa švedskim nadbiskupom K. G. Hamarom.

Izložba, često pod policijskom zaštitom, prikazana je širom Švedske, a zatim i Skandinavije i Evrope.

Nakon dužeg dvoumljenja, Evropski parlament u Strazburu je 1999. godine najavio pa na kraju ipak odlučio da otkaže izložbu. Prvobitno je samo jedna fotografija, na kojoj je Isus Hrist prikazan nag, trebalo da bude cenzurisana, ali je posle opsežne debate, izložba u celini otkazana.

Autorka izložbe, fotograf i umetnica Elizabet Olson Valin, rođena je 1961. u Stokholmu. Karijeru fotografa započela je radeći za razne dnevne novine, da bi od 1998. radila kao frilenser. Autor je više knjiga u kojima se dotiče raznih tema, poput side i homoseksualizma.

 

Patrijarh Irinej: Izložba vređa hrišćanska osećanja, a propagira homoseksualnost

Srpski patrijarh pozvao je premijera Srbije i ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića da zabrani tu izložbu, ocenivši da je ona skandalozna i da duboko vređa hrišćanska osećanja, a propagira homoseksualnost.

Mešihat srbijanski Islamske zajednice Srbije pridružio se zahtevima za zabranu izložbe, ocenivši da se muslimani jednako osećaju povređeni skrnavljenjem Isusovog lika.

Pokret Dveri najavio je da će podneti krivičnu prijavu protiv organizatora izložbe, zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, jer smatra da je manifestacija vređa tradicionalne religije i verske zajednice.

Dveri su najavile da će krivičnu prijavu podneti i protiv rukovodstva Centra za kulturnu dekontaminaciju koji je domaćin izložbe, kao i protiv ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića što je nije zabranio.

MUP: Privedeno jedno lice

Policija je večeras privela jednu osobu tokom otvaranja kontraverzne izložbe švedske umetnice Elizabet Olson Valin u Centru za kulturnu dekontaminaciju, rečeno je Tanjugu u MUP-u.

U MUP-u nisu precizirali o kome je reč. Prethodno su pokret "Naši" i "Obraz" saopštili da je policija privela sedam njihovih pripadnika jer su bili u obeležjima pokreta i oduzela im letke koji su pozivali na otkazivanje izložbe.

Od predsednika Srbije Tomislava Nikolića su, kako je navedeno, zatražili da ispita "kako je moguće da policija štiti one koje krše Ustav, a hapsi nedužne građana koji staju u njegovu odbranu".

Ti pokreti u odvojenim saopštenjima navode da je Igoru Marinkoviću iz Pokreta "Naši", kao i Mladenu Obradoviću iz "Obraza", Stenu Gašparovskom i Džonu Bosniću, predstavnicima dijaspore, zabranjen prilaz Centru za kulturnu dekontaminaciji, gde je otvorena izložba.

Izvor: Beta, Tanjug, RTV

nedelja, 30 septembar 2012 12:49

OD PRVOG OKTOBRA NOVI ATAK NA NA STANDARD GRADJANA

Napisano

Od sutra veći PDV i akcize na gorivo i cigarete

30. septembar 2012. Izvor: Beta, Tanjug
BEOGRAD -

U Srbije će od sutra biti povećena opšta stopa poreza na dodatu vrednost (PDV) sa 18 na 20 odsto i akcize na gorivo i cigarete.

Na osnovu izmena Zakona o PDV-u, Vlada Srbije očekuje da će povećati prihode budžeta za 6,7 milijardi dinara do kraja ove godine, a u 2013. godini za 33,8 milijardi dinara.

Niža stopa PDV-a ostaće osam odsto, a ta stopa se obračunava i na osnovne životne namirnice.

Specifična akciza na cigarete od 1. oktobra biće povećana sa 33 na 43 dinara po paklici, a drugi deo akcize, koji se plaća po vrednosti (ad valorem) biće smanjen sa 34 na 33 odsto.

Izmenama Zakona o akcizama od 1. oktobra akcize na dizel gorivo poskupeće za pet dinara, na 42 dinara po litru.

Akcize na olovni benzin biće povećane na 55 dinara po litru, a na bezolovni benzin ostaće 49,6 dinara po litru, dok će akcize na tečni naftni gas biti povećane na 30 dinara po kilogramu.

Na lož-ulje koje se koristi kao gorivo za motorna vozila akciza će biti 42 dinara po litru, dok će u slučajevima kada se koristi za grejanje ili u poljoprivredi akciza biti 2,5 dinara po litru.

Propisano je i da se akciza naplaćuje i na aditive za gorivo, i to u iznosu jednakom akcizi na derivat nafte u koji su dodati.

Izmenama akcizne politike povećaće se prihodi budžeta od akciza na naftne derivate za 2,8 milijardi dinara u 2012, dok se u sledećoj godini očekuje rast prihoda od 2,5 milijardi dinara.

Od povećanja akciza na cigarete prihod u 2012. biće veći za četiri milijarde dinara, a u 2013. godini za 6,3 milijarde dinara.

Uvedene su promene i po pitanju akciza na kafu, pa je predviđeno da se plaćaju po kilogramu - 80 dinara za neprženu kafu, 100 dinara za prženu, 110 dinara za ljuspice i opne od kafe i 150 dinara za ekstrakte, esencije i koncentrate od kafe.

Sa druge strane, zanatlije neće morati svoj promet da obavljaju preko fiskalnih kasa, budući da je parlament usvojio izmene Zakona o fiskalnim kasama kojima je to predviđeno.

Ministar finansija Mlađan Dinkić je zanatlijama preporučio da sada ne plaćaju defiskalizaciju tih kasa, već da ih jednostavno isključe ili prodaju onima kojima su potrebne.

Za one koji će i dalje biti u obavezi da imaju fiskalne kase novim rešenjima ukida se mera zabrane delatnosti do 60 dana kojima su tokom kontrole utvrđene nepravilnosti u radu - ukoliko nisu omogućili daljinsko očitavanje fiskalne kase, ukoliko izdaju isečke koji nemaju sve elemente propisane zakonom, ili ako se podaci iz dnevnog izveštaja na kasi ne slažu sa podacima iz daljinski očitanog izveštaja.

Kako je ranije najavljeno, građane Srbije u oktobru očekuju dodatna poskupljenja, te će i do 20 odsto poskupeti hrana, cigarete, sredstva za ličnu i kućnu higijenu, grejanje i naftni derivati.

NICK VUJICIC - Novi Sad (22.09.2012)

Celokupan govor Nika Vujičića u Spensu u Novom Sadu 22. septembra 2012.

Nikolas Džejms Vujičić, je rođen 04. decembra 1982. godine u Brizbejnu, kao prvo dete srpske porodice Vujičić. Rođen s retkim tetra-amelija poremećajem - Nik nema ruke od ramena a umesto nogu ima mala stopala. U početku njegovi roditelji su bili očajni ali ih je život kasnije usmerio u potpuno neočekivanom pravcu.

Zbog ovog poremećaja imao je mnogo problema da se integriše u normalne životne tokove. Tek tokom Nikovih tinejdžerskih godina promenjen je zakon po kome do tada osobe s invaliditetima nisu smele da pohađaju standardne škole.
Nik je bio jedna od prvih osoba s invaliditetom koja je integrisana u formlanu školsku ustanovu. Naučio je da piše koristeći dva prsta na jednom stopalu a kompjuter koristi uz pomoć posebne „prsti-peta“ tehnike. Savladao je i osnovne radnje poput češljanja, brijanja, pranja zuba, razgovaranja telefonom.

POGLEDAJTE OVOG NEVEROVATNOG ČOVEKA - VELIKA HALA SPENSA - NOVI SAD.

petak, 28 septembar 2012 02:00

KO, ŠTA, GDE, KAD , KAKO...

Napisano

Cvejić: Novinari ostanite hrabri

27. septembar 2012. NOVI SAD -

Novinari u Srbiji svakodnevno strahuju od različitih pritisaka iz centara moći, izjavio je večeras Glavni urednik Novinske agencije Beta Ivan Cvejić i poručio da nema razloga da novinari ne budu hrabri.

"Ništa nam se neće dogoditi ako postavimo pitanje. Zato stalno treba sagovornicima ponavljati pitanje 'zašto', dok god, kao deca, ne dobijemo pravi odgovor", rekao je Cvejić na promociji knjige Džulijana Asanža "Neautorizovana autobiografija", u Novom Sadu.

Cvejić je ocenio da je fenomen Vikiliksa zapravo "vratio vatru i žar za traganjem za istinom" u novinarsku profesiju. Prema njegovim rečima, slučaj Vikiliksa pokazuje da je internet izvanredna tehnologija, koja je donela puno dobrih ali i loših stvari po medije.

Cvejić je ocenio da danas niko nema rešenje kako komercijalizovati sadržaj koji je na internetu, što će, kako je kazao, "nekima od nas uništititi biznis".

"S druge strane, Vikiliks je pokazao da države ne mogu više da sakriju tajne", rekao je Cvejić. On je kritikovao anonimno komentarisanje po internetskim forumima i ocenio da se ostavljanjem anonimnih komentara diskvalifikuje automatski i stav iznet u takvom komentaru.

Upravnik Ateljea 212 Kokan Mladenović uporedio je Džulijana Asanža sa mitskim Prometejem, koji je od bogova ukrao vatru da bi je dao ljudima.

"Ova knjiga je odlična za čitaoce u Srbiji, jer poziva na pobunu, a ja verujem da je pobuna protiv ovako nakaradnog sistema kakav je naš još uvek moguća. Ukoliko pobune nema, naš kraj je izvestan, mada je moguće da se on već dogodio a da mi to nismo ni primetili", rekao je Mladenović.

Dodao je da u Srbiji građani odavno ne veruju političarima ma iz koje stranke da dolaze, kao što ne veruju ni "popovima u blindiranim mercedesima".

Izdavač Uroš Balov rekao je za Asanža da je "digitalni Če Gevara" koji ostavlja utisak potpuno fanatične osobe posvećene svojim ciljevima, bez želje za bilo kakvim kompromisom.

Knjigu je izdao beogradski "Albion Books", a promocija je organizovana u klubu "Fabrika" Studentskog kulturnog centra Novi Sad.

Agencija Beta

sreda, 26 septembar 2012 01:48

ZAKAZAN SASTANAK SA OTKUPLJIVAČIMA MEDA

Napisano

ZAKAZAN SASTANAK SA OTKUPLJIVAČIMA MEDA

Beograd, subota 29. septembar 2012. - Zakazan sastanak

IO SPOS-a je na svojoj sednici od 23. septembra 2012. godine zakazao sastanak sa otkupljivačima meda, već najavljen nakon objavljivanja nove politike plasmana meda članova SPOS-a, na kome će se svim akterima trgovine medom u Srbiji detaljno predstaviti novi sistem koji je razvio SPOS, a koji će, ubeđeni smo, biti privlačan svima koji žele dugoročnu i korektnu saradnju sa pčelarima.

Očekujemo i sugestije otkupljivača, prihvatićemo svaki dobar predlog, jer ne želimo sistem koji bi nastao na bilo čijoj šteti - jer bi onda bio kratkotrajan, ali želimo i tražimo korektne i jasne odnose.

Sastanak će se održati u subotu 29. septembra u 10 sati, u prostorijama SPOS-a u Beogradu, u ul. Dr Agostina Neta br. 30 A, na Novom Beogradu.

Pozivaju se svi otkupljivači i pakeri meda, bez obzira da li otkupljuju med za domaće ili strano tržište, da dođu na sastanak, saslušaju ponudu SPOS-a, i obezbede svojim firmama besplatan marketing u časopisu Pčelar, kao i stabilnu bazu meda za svoj rad.

Detalje nove politike plasmana meda članova SPOS-a možete pogledati ovde (www.spos.info/images/uploaded/file/Politika%20plasmana%20meda.pdf), u izvodu iz časopisa Pčelar za oktobar 2012 (8,4 MB).

IO SPOS-a

VESLAČI IZ ČURUGA NA DRUGOM MESTU PO USPEŠNOSTI SA PET ZLATA I JEDNIM SREBROM!

Subota, 22. septembar 2012.
BEOGRAD: Prvi dan državnog šampionata u veslanju na Adi Ciganliji protekao je u znaku veslača Partizana, koji su osvojili deset medalja.
Crno - beli su u konkurenciji pionira, juniora i veterana, osvojili pet zlatnih, četiri srebrne i jednu bronzanu medalju.
Na drugom mestu po uspešnosti je Čurug sa pet zlatnih i jednom srebrnom, dok je na trećem mestu Grafičar sa dve zlatne, tri srebrne i četiri bronzane medalje.
U nedelju je na Adi Ciganliji drugi dan državnog šampionata na kojem će se za odličja boriti takmičari u seniorskoj i kadetskoj konkurenciji.

Prvaci države su postali
PIONIRI - četverac skul: Aleksa Simić, Aleksa Mišeljić, Nikola Janićijević, Andrija Stojković (Smederevo) 7. 06, 08, osmerac: Dušan Petreski, Andrija Kolaček, Aleksandar Antić, Dušan Todorović, Petar Milojković, Veselin Tričković, Stefan Gojković, Mihajlo Micić, kormilar Aleksandar Smiljanić (Partizan 1) 7. 11, 17, dubl skul: Bogdan Belinčević, Aleksa Ivković (Grafičar) 7. 33, 35; četverac sa kormilarom: Jovan Kresojević, Bojan Mlađenović, Radoš Milićević, Đorđe Stojanović, kormilar Filip Lekić (Crvena zvezda) 7. 46, 00; skif: Dušan Dimitrijević (Smederevo) 8. 06, 32.

PIONIRKE - dubl skul: Milana Markov, Aleksandra Stojšić (Čurug) 8. 45, 70, četverac skul: Šarlota Pap, Reka Korhec, Reka Seleš, Emeše Purucki (Palić) 8. 42, 77; skif: Jovana Stanivuk (Čurug) 8. 29, 35.

JUNIORI - skif: Andrija Šljukić (Partizan 1) 7. 25, 35; dvojac bez kormilara: Igor Lončarević, Aleksandar Marinkovski (Partizan) 7. 21, 26; dubl skul: Marko Jošić, Petar Jovanović (Čurug) 6. 39, 15; četverac bez kormilara: Igor Lončarević, Aleksandar Marinkovski, Aleksandar Beđik, Aleksa Stanković (Partizan) 6. 17, 72; četverac skul: Nikola Kekić, Petar Savin, Miloš Aleksić, Milan Mijić (Danubius 1885) 6. 12, 09; osmerac: Ljubomir Gavrić, Luka Jošić, Nikola Krlović, Luka Pejanović, Igor Lončarević, Aleksandar Marinkovski, Aleksandar Beđik, Aleksa Stanković, kormilar Mateja Jošić (Partizan) 6. 06, 08.

JUNIORKE - skif: Ljiljana Jošić (Čurug) 8. 34, 96; dubl skul: Ljiljana Jošić, Zorica Mrđa (Čurug) 7. 31, 44.

VETERANI - skif: Jovan Opačić (Tamiš (F) 4. 00, 65.
subota, 15 septembar 2012 01:02

ZAŠTO TOLERIŠEMO KORUPCIJU

Napisano

Građani tolerišu korupciju

14.09.2012.

Istraživanje pokazalo da je 14 odsto građana Srbije davalo mito, dok je 35 odsto ispitanika potvrdilo da je mito davao neko iz njihovog bliskog okruženja...

BEOGRAD - Stalni koordinator Ujedinjenih nacija (UN) u srbiji Vilijam Infante ocenio je kao "poražavajuću" činjenicu da građani Srbije očekuju i tolerišu korupciju na svim nivoima.
"Svi bi trebalo da imamo nultu toleranciju na korupciju. Bez obzira koliko ste siromašni i koliko malo zarađujete, to nije opravdanje da radite van zakona i da učestvujete u korupciji", rekao je Infante prilikom predstavljanja rezultata istraživanja UNDP i agencije Medijum galup o korupciji.

Istraživanje je pokazalo da je 14 odsto građana Srbije davalo mito, dok je 35 odsto ispitanika potvrdilo da je mito davao neko iz njihovog bliskog okruženja. Gotovo pola stanovništva Srbije (48 odsto) smatra da je nivo korupcije povećan, a više od 80 odsto građana smatra da političari imaju koristi od korupcije. Oko 60 odsto građana svoju finansijsku situaciju opisuje kao "neizdrživu", 73 odsto ispitanika smatra da se stvari u Srbiji kreću u pogrešnom smeru, a problem korupcije, prema mišljenju 68 odsto građana, može da reši samo policija.

Zoran Stojiljković: Prosečan Srbin gotovo dovedena do autizma

Profesor FPN Zoran Stojiljković je ocenio da je, prema rezultatima ovog istraživanja, prosečan građanin Srbije "prilično dezorijentisana i cinična osoba, gotovo dovedena do autizma". "Građani su dramatično izgubili poverenje u institucije vlasti i politiku, među njima nema ni međusobnog poverenja niti rezistencije na korupciju, jer je ona postala način života", upozorio je Stojiljković. 
Građani nemaju vere da će se nešto promeniti, napomenuo je, a mediji, Agencija za borbu protiv korupcije i civilno društvo su samo "ukrasne biljkice", koje delimično mogu da pomognu. "Perverzna svest građana Srbije poentira: najviše se za korupciju optužuju organi vlast, ali se jedino njima veruje da iz takve situacije može da ih izvede", naglasio je Stojiljković.

Društvo se nalazi na prekretnici iz koje može da zapadne u neku vrstu haosa i anarhoidnog stanja, kombinovanog sa elementima nihilizma, rekao je Stojiljković i poručio da se to se neće desiti ako se brzo izgradi strategija i sistema za borbu protiv korupcije, koja je ovde endemska, politička. "Ukoliko", dodao je Stojiljković, "oni koji su to najavili ne kažu ko je kome nosio džakove para, ako se cela stvar zaustavi na medijskom propitivanju ključnih biznismena i tajkuna, ako se negde ne procesuira zavodljiva veza visoke politike i ekonomije, ne znam kome će građani uopšte verovati".


tojiljković je naveo i primer "ogromnih kredita" banaka koje su neke stranke dobijale u kampanji, i upitao kakav je bonitet tih stranaka, kakve su garancije i šta su prihodi stranke iz kojih će vratiti kredit.
"Da li je to unosna raspodela mesta i neka vrsta reketa? Ako to ne otvorimo, gospodine Vučiću, mi ćemo samo šminkati stvar", rekao je Stojiljković, direktno se obrativši prisutnom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, koji je odgovorio da će ispuniti ono što je obećao.

Vučić: Ne govorim narodu a da se to ne ispuni

"Nisam neke naročite pameti, ali nisam baš ni budala koja nešto može da govori narodu a da to ne ispuni. Lako bi bilo rešivo da je problem samo to što ste Vi naveli, ali plašim se da imamo mnogo većih problema" rekao je Vučić. On je istakao da zna neke stranke kojima banke nisu htele da daju ni 500.000 evra, a bilo je jasno da će imati više od 60 poslanika, a neke su dobile po tri-četiri miliona, iako se znalo da će imati manje. "Svari u Srbiji su teže nego što možemo da zamislimo. Ponekad sam šokiran saznanjima do kojih dolazim. Smem čak da kažem da nisam siguran hoćemo li uspeti ovu bitku da dobijemo, ali jedino što mogu da obećam jeste da ćemo skupo prodati kožu", rekao je Vučić.

Izvor: Fonet, Kurir

utorak, 11 septembar 2012 16:26

OD OKTOBRA POVEĆANJE PDV-A NA 20 ODSTO

Napisano

Dinkić: Povećanje PDV na 20 odsto

Izvor: Tanjug

Beograd -- Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da su u toku pripreme za rebalans budžeta, najavo je i izmenu PDV-a, koji će biti povećan na 20 odsto.

Dinkić je rekao da se priprema izmena stope PDV-a koja neće biti iznad 20 odsto, dok će na životne namirnice ostati osam odsto i dodao da će konačna odluka o povećanju stope PDV-a biti doneta kada se sagleda rashodna strana budžeta.

Ova godina je već izgubljena u smislu smanjenja budžetskog deficita, ali će u narednoj godini on biti smanjen za oko 100 milijardi dinara, izjavio je ministar finansija i privrede.

Dinkić je rekao da su u toku pripreme za donošenje seta mera, kako na rashodnoj, tako i na prihodnoj strani budžeta, koje će biti oličene u vidu 17 zakona i dodao da će ti zakonski predlozi biti u Skupštini Srbije u septembru, a najveći deo mera stupiće na snagu u oktobru.

Ministar finansija i privrede je ukazao da se efekti tih mera ne mogu osetiti u ovoj, već tek početkom naredne godine.

Naglašavajući da je planirano da se ne donose jednostrane mere povećanja samo nekih poreskih nameta, već i da se smanje rashodi, Dinkić je precizirao da je planirano ukidanje oko 256 parafiskalnih nameta.

Na taj način će zakonski biti onemogućeno da bilo ko u zemlji osim Ministarstva finansija uvodi bilo kakve poreze i naknade, i to će prestati od oktobra, rekao je Dinkić.

U toku ugovaranje dve milijarde evra za Srbiju

Dinkić je izjavio da je u toku ugovaranje sredstava za Srbiju u ukupnom iznosu od oko dve milijardi evra i najavio skori dolazak delegacije Međunarodnog monetarnog fonda, sa kojom će se pregovarati o potpuno novom aranžmanu.

"Na putu smo da ugovorimo likvidna sredstva koja će obezbediti redovnu isplatu plata i penzija", rekao je Dinkić, ali nije želeo da navede detalje, osim da je reč o sredstvima iz inostranih izvora.

Te dve milijardi evra manjim delom su vezane za tržište kapitala, odnosno manji deo će biti zaduživanje države izdavanjem hartija od vrednosti, rekao je Dinkić i najavio da ostaje plan da se emituju evroobveznice u ovoj godini.

Neće biti smanjenja plata i penzija, koje će biti usklađivane sa situacijom u privredi i neće biti otpuštanja u javnim službama dok traje kriza, ponovio je Dinkić i dodao da će se o tome više znati posle razgovora sa predstavnicima sindikata.

Dinkić je rekao da je uputio poziv MMF-u da dođe u Srbiju i iz prethodnih razgovora sa njima postalo je očigledno da prethodni zamrznuti aranžman iz predostrožnosti nema više efekta za zemlju, tako da će se ići na potpuno nov aranžman sa Fondom.

nedelja, 09 septembar 2012 13:34

SRBIJI PRETI POTPUNI BANKROT

Napisano

Milićević o dugovima Srbije: Preti potpuni finansijski slom

09. septembar 2012. BEOGRAD -

Srbiji je hitno potreban državni konsenzus zbog naglo rastućih dugova zemlje, jer joj, u suprotnom, preti predbankrotna kriza, a potom i potpuni finansijski slom, tvrdi ekonomista Dragovan Milićević.

On u svojoj, najnovijoj, analizi srpskog duga ukazuje da dalji pad Srbije u dužničku spiralu u praksi znači da će se stari dug vraćati novim zaduženjima - bilo po osnovu prodaje obveznica, bilo međunarodnih kredita, ali po značajno nepovoljnijm kamatnim stopama i osetno uvećanom cenom duga.

"To je prvi, blaži, scenario bankrotstva države, a drugi je kada država novim zaduženjima ne može vraćati stare dugove, jer dinamika zaduženja ne prati dinamiku otplate, pre svega zbog izostanka interesovanja investitora da kupuju državne vrednosne papire usled povećanog rizika i neizvesnosti", rekao je Milićević za Tanjug.

Nema kredita bez aranžmana sa MMF-om

Prema njegovim mišljenju, ni međunarodne finansijske institucije neće odobravati Srbiji kredite ako izostane aranžman sa MMF, bez obzira na to koliko je ta opcija nepovoljna i opasna za dugoročno vođenje državne ekonomske politike.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda, kako je rečeno Tanjugu u beogradskoj kancelariji Fonda, sutra dolazi u Beograd sa zadatkom da proanalizira finansijsku situaciju u Srbiji i preporuči operativnom rukovodstvu MMF dalje korake u saradnji sa našom zemljom.

Drugi deo lošeg scenarija u tekućoj srpskoj dužničkoj se odnosi na dug preduzeća i građana, navodi Milićević.

"Privreda je izgubila održivu stopu rasta, čime najveći broj preduzeća nema kapacitet novog zaduživanja prema bankarskim klasifikacijama, a u nedostatku sopstvenog neto obrtnog fonda preduzeća smanjuju aktivnost, gase se, otpuštaju radnike...", objašnjava sagovornik Tanjuga.

Aktiviranje kolaterala preduzeća dovešće i bankarski sektor u velike probleme, jer će se suočiti sa nedostatkom likvidnih sredstava za dalje plasmane, rekao je Milićević, napominjući da je privreda samo za finansijske rashode u proteklih šest godina bankama dala više od 25 milijardi evra.

I dozvoljeni minus problem

Prema nekim procenama, već 100.000 ljudi nije u stanju da uredno otplaćuje svoje obaveze prema bankama, ili to čini sa velikim teškoćama i sve ređe.

"Pad realnih zarada i rast kursa evra (bezmalo svi krediti su indeksirani u toj valuti), dovešće do nemogućnosti izmirivanja najvećeg dela obaveza, čak i po osnovu dozvoljenih minusa i kreditnih kartica po tekućim računima", tvrdi Milićević.

On podseća da je spoljni dug Srbije, prema podacima NBS, na kraju juna iznosio 24,1 milijardu evra. U odnosu na mart taj dug se povećao za 18 miliona evra, ali se mora istaći i jedna veoma važna činjenica, a to je da je samo po osnovu derpesijacije dinara spoljni dug porastao za 278,2 miliona evra.

"Učešće spoljneg duga u procenjenom društvenom proizvodu je već 79 odsto, što je samo samo jedna procenat niže od granice zaduživanja koje Svetska banka karakteriše kao zonu visoke zaduženosti", objasnio je Milićević.

U strukturi duga, spoljni dug javnog sektora je na kraju juna bio 11 milijardi evra ili 45,8 odsto ukupnog duga, od toga spoljni dug države je bio 8,3 milijarde evra , državno garantovani spoljni dug milijardu evra i dug NBS 1,7 miijardi evra.

Spoljni dug privatnog sektora je bio 13,1 milijardu evra na kraju juna, od čega je 4,1 milijarda dug banaka, a devet milijardi evra su dugovanja preduzeća.

Javni dug Srbije se značajno povećava i na kraju juna je iznosio 15,3 milijarde evra, kaže Milićević, uz napomenu da je za tri meseca zabeleženo neto uvećanje tog duga od 674 miliona evra.

Rast javnog duga je uslovio i njegovo povećanje u procenjenom BDP za četiri procenta, na 54,7 odsto . Ovaj dug je povećan dodatnom neto emisijom obveznica države kojima pokriva postojeći budžetski deficit.

Za tri meseca, odnosno u drugom kvartalu ove godine, vrednost emitovanih državnih obveznica je povećana za 60,8 milijardi, na ukupno 396 milijardi dinara. Najveći deo tog duga država mora otkupriti u narednih par godina sa pripadajućom kamatom, naveo je Milićević.

Dug stanovništva bankama, po osnovu uzetih kredita od približno 6,5 milijardi evra, takođe je visok, kaže on, navodeći da je unutrašnji dug preduzeća još veći - oko 11 milijardi evra.

Dodatni problem je što se, imajući u vidu depresijaciju dinara za više od 10 odsto u odnosu na januar, dug preduzeća i stanovništva u dinarima uvećao krajem juna za blizu 2,5 milijardi evra u dinarima, zaključio je Milićević.

Izvor: Tanjug, RTV